welkom

Welkom bij opa Jan

maandag, oktober 22, 2007

Giethoorn

De folder liet er geen twijfel over bestaan. Voor 10 euries een geweldige dag uit naar één der mooiste plekken van Nederland.
Wat krijg je nog meer voor dat onnozele tientje. Om te beginnen in een gezellig restaurant koffie drinken. Ook niet te versmaden het diner. Een rondvaart door de mooie slootjes van Giethoorn. Dus het moest er dan maar eens van komen. Afgelopen dinsdag was het zover. De wekker moest om half zes aflopen want voor zoiets prachtigs moet je helaas vroeg op. Vader wentelde zich nog eens behaaglijk om onder zijn warme dekbedje van 45 euro en dacht, meid veel plezier, maar hand op de knip!
Onbewust van hetgeen haar te wachten stond heeft zij zich piekfijn opgedoft want uiteraard moet je een beetje toonbaar zijn voor een daagje uit. Ja ja het begon al goed, het kopje koffie in dat gezellige restaurant ging wegens verbouwing van de zaak niet door. Jammer maar hier is overheen te komen, alleen als je van Vlaardingen met de bus naar Giethoorn gaat ben je wel een poosje onderweg en daar krijg je een droge strot van, nietwaar?
Op de prachtige najaarsdag kwamen zij daar in die bus om klokke tien in het idyllische Giethoorn aan. Maar het is net als met een mooie meid, je mag er alleen maar naar kijken. Binnen de korst mogelijke tijd was het hele gezelschap naar binnen geloodst. Zowaar de koffie kwam er aan.
Tjonge “das lekker” er achteraan een ober, met een gezicht alsof zojuist de derde wereld oorlog was uitgebroken, een blad torsend met verrukkelijk gebak, dat was wel wat voor die uitgedroogde bustocht figuren. Bingo, het gebak was niet bij de koffie inbegrepen, ff dokken dames.
Al pratend met een lieve medelander zo zwart als de koffie begon het volgende zich af te spelen. Gut mevrouw wat bent u dik geworden, (lekker binnen kommertje )Nou ja dik laat ik het maar mollig noemen vroeger was u zo’n leuke vrouw! Verdomme de dag is net begonnen en ik ben al tot in het diepst van m’n ziel gekwetst, de koffie is lauw, het gebak te duur en dat etter van een medelander verziekt m’n hele dag als dat zo door gaat, m’n aura, wijst op enge dingen en ga zo maar door. Hallo juffie uit de oerwouden van donker Afrika ik ben een daagje uit hoor.Over discriminatie gesproken.Na dit overleeft te hebben werden de bustochtfiguren in een ruimte gefrommeld die overmatig verhit was, zodat op z’n Hollands gezegd het zweet tussen de dijen stond. Toegegeven de verkoper van de aanwezige slaap, bed en rust materialen was goed van de tongriem gesneden en lulde de hele meute suf, doordat er echter weinig tot niets werd verkocht bleef de man doorgaan met het aanprijzen van zijn artikelen. Zelfs sloeg hij wel eens een schuine kwink, maar zelfs dat had geen succes. Tussendoor werd het beroemde diner opgediend, U kent ze wel dat zijn van die vretenspaketten bestaande uit overgebleven voer van de vorige dagen opgevrolijkt met een zogenaamd kip satehtje met een alles verhullend sausje. Volgens kips identiteitskaart heeft ze langer in de vriezer gehangen als op het erf gedarteld. In ieder geval de show must go on dus de verkoper trok nog maar eens van leer. Gelukkig was zij onder begeleiding van een doorgewinterde vriendin, die van vader de opdracht had gekregen “let op dat zij niets koopt” en die doorgewinterde tante zei; meid, de dekbedden en onderdekens die bij hem tussen de 300 en 800 euro zijn koop je bij de Aldi voor veel minder. Gelijk had ze want aan het begin vertelde ik u al over mijn dekbedje van 40 euro en daar lig je net zo lekker onder. Eindelijk na 7 uur aandringen, doordrammen kreeg de verkoper er genoeg van en konden zij tot slot van het mooie Giethoorn gaan genieten.
Dat was een waar festijn zij kregen precies 20 minuten om te wandelen, moesten in die tijd ook nog eens in de rondvaart boot gepropt worden en moesten toen voor zover mogelijk met rollator figuren rennen om de bus te halen. In Vlaardingen aangekomen ging zij bij het uitstappen plat op haar plaat. Gelukkig geen schade maar wel een merkwaardig einde van een bustocht.
Tot slot van dit verhaal "de moraal: Hoe je voor een tientje op je bek kan gaan!"

1 opmerking:

Anoniem zei

Giethoorn is zeker de moeite waard om een dag te bezoeken. De kosten gaan dan wel wat omhoog, maar je komt zeker met een goed gevoel terug. Voor zeven euries heb je al een rondvaart van een uur door het dorp, met goede gids. Moet je alleen de reis en buikvulling er nog bij rekenen.