welkom

Welkom bij opa Jan

woensdag, januari 14, 2009

Rouvoet-Calvijn

Volgens eng klein behuisd mannetje André Rouvoet is

"Nederland in 2009 trots op Calvijn."

Kan me dat me dat moeilijk voorstellen want Calvinisten zijn bijna net zo erg als fundamentalisten en Islamieten, zij moeten ten alle tijden gelijk hebben en kunnen niet tegen kritiek. Misschien kan André mij de zegeningen van het Calvinisme eens komen vertellen, want geen zee gaat hun te hoog zo ondervond ook Michael Servet.

Deze man had een wat andere voorstelling van de drie-eenheid en behoorde tot
anti-trinitarische groepering. Vanwege een gering belachelijk verschil van mening vond de sneaky Calvijn dat Servet maar dood moest en het lukte de viespeuk nog ook.

De executie van Michael Servet

Michael Servet
Een negatieve periode in het leven van Calvijn brak aan in het conflict dat hij had met de Spaanse arts en theoloog Michael Servet. Servet was een eminent geleerde die vanwege zijn anti-trinitarische denkbeelden vervolgd werd door zowel de rooms-katholieke kerk als door de reformatoren. In 1553 publiceerde Servet anoniem het boek Restitutio Christianismi (Nederlands: Herstel van het christendom). Daarin bekritiseerde hij Calvijn en diens Institutie. Servet wilde niets weten van drie personen binnen de Godheid, maar sprak van drie krachten. Al op 3 februari in 1546 schreef Calvijn aan Guillaume Farel dat hij het voornemen had Servet om te laten brengen zodra hij daar de gelegenheid voor zou hebben. ("Si venerit, modo valeat mea autoritas, vivum exire nunquam patiar": Wanneer hij hier komt, als mijn gezag ook maar iets waard is, zal ik niet toestaan dat hij levend vertrekt.)

Op zondag 13 augustus 1553 woonde Servet in Genève een dienst in de Madeleinekerk bij die door Calvijn werd geleid. Daar werd Servet herkend. Calvijn gaf hem aan bij het stadsbestuur en drong er op aan Servet te laten arresteren. Het kwam tot een rechtszaak bij de Raad van Genève, een wereldlijke rechtbank. Daarbij dolf Servet het onderspit en werd, met goedkeuring van Calvijn en andere reformatoren (waaronder Farel, Beza, Pietro Vermigli en Philipp Melanchthon[2]), tot ketter verklaard en vervolgens veroordeeld tot de brandstapel. Calvijn stelde voor deze doodstraf door de brandstapel om te zetten in de doodstraf door het zwaard, hetgeen echter niet gebeurd is. Calvijn heeft Servet nog meerdere malen opgezocht in de gevangenis waar hij wachtte op zijn executie.
"Servet werd op 27 oktober 1553 op de brandstapel levend verbrand."

Nu wil meneer Rouvoet dat wij trots zijn op zo'n figuur?
Zal toch niet André, ga toch schaatsen mien jong. Oh is het ijs niet betrouwbaar, dat ben jij ook niet dus ga maar rustig een tochtje maken, over een dag of vijf gaan we wel zoeken.
Link naar het ARTIKEL

1 opmerking:

Anoniem zei

Rouwvoet moet zich meer bezig houden met zijn geloof en niet met politiek!
Politiek en geloof gaan niet samen daar komt oorlog van!